Om oss


Carl-Theodor missade jobb i Mörsil - startade industri i Nälden


Efter ett misslyckat försök att finna arbete i Mörsil var den unge plåtslagaren Carl-Theodor Hallström, bördig från Sollefteå, på väg tillbaka med tåget. Han klev då av i Nälden för att höra sig för om möjligheterna där. Jodå, det fanns vissa utsikter för en ung plåtslagare. Carl hämtade familjen i Sollefteå och körde igång. Året var 1914 och startkapitalet: en plåtsax, en hovtång, en ålderstigen bertelmaskin samt 15 kronor.

De första åren var fyllda av motgångar men efter tretton års slit kunde dock Carl köpa sig en bil. De svåra tiderna i början av trettiotalet byttes till ljusare tider mot decenniets slut – men när andra världskriget kom, blev plåt en licensbelagd vara och att då driva plåtslageri var inte lätt. Carl Hallström klarade även den krisen och efter 36 år kunde han överlåta företaget till sonen Lennart. Byggboomen efter kriget gav grund för ny utveckling. Lennart förvandlade med energi och idérikedom plåtslageriet till verkstadsindustri med inriktning på ventilationssystem.

Det företaget heter idag Hallströms verkstäder och drivs av Lennarts son Nils-Åke och har export över hela världen. Lennarts idéer och kunskaper räckte även för att utveckla andra verksamheter. Det främsta exemplet är Näldens Värmeindustri som Lennarts andra son, Carl-Olof Hallström framgångsrikt drivit fram till sin bortgång 2011. NVI drivs idag som ett helägt dotterbolag till Hallströms verkstäder och VD är Maria Hallström. NVIs modulskorstenar finns idag i tiotusentals hus i Skandinavien. I Nälden sysselsätter Hallströmgruppen ett hundratal personer och är ortens största arbetsgivare.

 

NVI Skorstenar - ett hantverk från Jämtland


I Nälden i hjärtat av Jämtland har NVI i decennier utvecklat modulskorstenar för villamarknaden. Från starten med skorstenar i cortenrör har produkten förfinats och utvecklats till lätta, smäckra och estetiskt tilltalande produkter. Våra skorstenar är ett genuint hanteverk som ständigt utvecklas för att klara kraven från marknaden och de förändrade miljöförändringarna. Våra skorstenar ska vara lätta att montera, ha hög finish samt tåla vädrets krafter.

Varukorg
;